Кратка история за изобретяване на радиото

В създаването на радиото вземат участие видни инженери и учени, Майкъл Фарадей, Андре-Мари Ампер, Алесандро Волта, Георг Ом, Вернер фон Сименс, Джеймс Кларк Максуел, Александър Греъм Бел, поради което се водят спорове кой точно е изобретател на радиото. Първата демонстрация на радиопредаване е направена от Никола Тесла. Възникването на радиото е твърде дълъг и продължителен процес който протича през втората половина на XIX век.

За популяризирането и внедряването на радиото отнема няколко десетилетия. През 1878 г. Дейвид Хюз успява да предаде сигнал на няколкостотин метра. Десет години по късно 1888 г. Хайнрих Херц открива радиовълните.

През 1893 г. Никола Тесла прави демонстрирация пред публика, в която прави подробно описание на отделните елементи използвани в радиотехниката. В процеса на радиопредаване участва и електронната лампа( Електронната лампа е активен електронен компонент, използван в електрическите вериги на радиотехниката и електрониката ).

На 7 май 1895 г. Александър С. Попов конструира първия радиоприемник.
Година по късно на остров Уайт е се построява първия радио предавател, с което получава британски патент за предаването на импулси и сигнали.

И така на бъдни вечер 1906 г Реджиналд Фесенден излъчва първото в света радиопредаване от брега на Масачусетс към корабите в морето и пътниците успяват да чуят коледните песни изсвирени от него на цигулка , както и откъси от Библията. Окончателното радиоразпръскване е поставено през 1909 г. В Сан Хосе. Най- бързо и масово радиото става в Европа и Северна Америка.

13-и Февруари е Международен Ден На Радиото

13 февруари е провъзгласен от ЮНЕСКО за Международен ден на радиото, което е най-широкото достъпно средство за масова информация и е способно да обхване до 95% от населението на земното кълбо.

«Радиото представлява само по себе си средство за информация, достигащо най-голяма аудитория и което е особено важно е, най-маргинализираната част на нашето общество» - заявиха Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Важността на радиото е от особено значение с неговата качествена система за свързване при извънредни ситуации и при стихийни бедствия, то играе голяма роля.

По данни на Международния съюз по-телекомуникационни технологии, повече от 75% от семействата във всички страни в света имат поне по един радиоприемник. Сега все повече хора използват радио в качеството си на източник на информация и комуникация чрез широко скоростен интернет.

Свободното, независимо и плуралистично радио има важно значение за обществото и е жизнено необходимо условие за утвърждаване правата на чoвека и неговата свобода.

Организацията призовава всички радиостанции по-цял свят да вземат активно участие в честването на Световният ден на радиото, която тази година ще се отбележи за първи път.

За повече от 60 години, ЮНЕСКО, предприе редица инициативи в областта на радио комуникациите, като отдели специално внимание към развитието на излъчването на местна почва, както и използването на радиочестотен сигнал при доставка на хуманитарна помощ в извънредни ситуации, за което се ползва преносим апарат – "Radio-in-a-Box".

ЮНЕСКО напомня, че Международният ден на радиото се съчетава с датата на създаване на Радио ООН 13 февруари 1946 г..

Както казват учредителите на празника, той е длъжен да послужи за укрепване на сътрудничеството между всички, които имат отношение към радиото — били то крупни компании, който са рекламодатели или единичните — любители. ЮНЕСКО призовава всички държави да вземат активно участие относно Световният ден на радиото.

В чест на този празник днес в много държави, членки на ЮНЕСКО организират разнообразни мероприятия с участието на радиотелевизионни водещи и журналисти. Също в този ден радиослушателите могат да поздравят своята любима радиостанция.

Освен това, поклонниците на Международния ден на радиото, учреден от ЮНЕСКО отбелязват два празника - ден на радиото и ден на радио слушателите. Той се празнува на 18 април — на този ден през 1925 година в Париж е бил създаден Световният радиолюбителски съюз, който става и инициатор на празника.